Przejdź do głównej treści

Kultura od kuchni z IRiEW

Kultura od kuchni z IRiEW

"Kulturę od kuchni z IRiEW" tworzy seria krótkich filmów, w których pracownicy Instytutu Rosji i Europy Wschodniej prezentują tradycje kulinarne narodów Eurazji. Wszystkie filmiki są dostępne na kanale Instytutu w serwisie youtube: https://www.youtube.com/channel/UCfiqXxU-wv0SGPjwwVmzNDQ/videos

 

samowaryRosyjskie picie herbaty - odcinek tłumaczy skąd herbata przybyła do Rosji, jakie są tradycyjne rosyjskie sposoby picia herbaty, do czego służy samowar i inne rosyjskie wyroby rękodzielnicze.

PłowPłow - jak zrobić doskonały pilaw z dala od Azji Centralnej, w dodatku bez mięsa. Wykonanie: pracownicy Instytutu Rosji i Europy Wschodniej. 

www.youtube.com/watch?v=IuTpE5BGFZ0

PaschaPascha - zabieramy Was w kulinarną podróż po rejonach wschodniej słowiańszczyzny, by przygotować tradycyjną wielkanocną paschę.

LawaszLawasz - tym razem wespół z pracownikami Instytutu Rosji i Europy Wschodniej UJ zapraszamy na kulinarną podróż do Armenii, w trakcie której przygotujemy burum (brducz) czyli kanapki z lawaszu.

foto - kawa z tygielkaWróżenie z fusów - spoglądając na południową część Kaukazu, nie sposób nie napić się kawy z tygielka, a potem... powróżyć z fusów. W roli wróżbitów: dr Marta Lechowska, dr Elżbieta Żak, Mgr Anzhela Kayumova oraz dr Michał Kuryłowicz.